Összes oldalmegjelenítés

2013. szeptember 11., szerda

Berkenye

Madár-  vagy veres berkenye. Sorbusaucuparia L.
 A   rózsafólék   (Rosaceae) családjába tartozó ,  hegyvidékeinken tölgyesekben,  fenyvesekben,  bük- kösökben,  cserjésekben,  tisz­tásokon  élőcserje  fa.  Sokfelé dísznövényként  és utak szegélyezésére  is  ültetik .  Levelei    szárnyaltak ;     a  levélkék    lándzsásak, 5—6cm    hoszúak, hegyesek,  szélük
  a   csúcstól   kb .   a   lemez   közepéig   sűrűn
fűrészes.  Virágai  kicsinyek,  fehérek, sátorozó dús   fürtben  cso­portosulnak.   Termése   bogyószerű   csontár,  kb .   1 cm   átmérőjű, sárgásvörös színű,    fanyar,     édeses—savanykás ízű.   Május -
júniusba n     virágzik;   termése   ősz   felé   érik   be.  A   berkenye érett termését   a fürtről le  kell   szedni,  majd  akár napra  is  kiterítve ,   keményre   meg   kell   szárítani.  Kb .   3   kg friss termésből   lesz     1   kg   száraz   áru .
   A    drog    (Sorbi fructus)     szorbinsavat,      szorbitot,     almasavat , cseranyagot, pektint , karotint , C-vitamint tartalmaz . A magok­ban     —    zsírosolajon    kívül   —    kevés   amigdalin     is  van .  A   friss gyümölcsöt        vitamin    pótlására     fogyasztják.     Készítenek  belőle  szörpöt,   gyümölcslét   és  pálinkát    is.   A   megszárított   termés  főzetét     vesekőképződés       és  ál­talában      a   húgyutak    esetében     fogyasztják .  A   gyümölcsből  kivonható szorbitot     C-vitamin     előállítá­ sára,  valamint   a   cukorbetegek  cukorpótszereként        használják.  Szorbit     még     sok   más     gyü­mölcsben is található , de szintetikusan   is   előállítják.   A   ber­kenyevirágból        enyhe     hashaj­tó    és  vizelethajtó    hatású    tea készíthető.      A   berkenyefa     le­vele    teaként ,     az   „orosztea"    (gyarmati       tea)   pótlására     is használható .     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése