Fekete bodza, fái bodza. Sambucus nigra. A bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó , mindenhol elterjedt, helyenként nagy állományban termő cserje vagy néha fa.
Levele páratlanul szárnyasán összetett, rendszerint
5 levélből áll. A levélkék hosszas tojásdadok,
kb.10 cm hosszúak, kihegyezettek, fűrészes fogúak. Virágzata az ágak végén álló, szét-
terült, dús virágzatú bogernyő. A virágok aprók, sárgásfehérek, jellemző , kellemes illatúak ; május-júniusban nyílnak. Termése 6—8 mm átmérőjű, gömbölyű, feketéslila színű, lilás-vörös vagy zöld nedvű, három csontáru bogyó. íze édes-sa vanykás . A bodzának üdén nyíló virágzatát és
az érett termését kell gyűjteni. A bodzavirág gyűjtését és megszárítását nagyon gondosan kell végezni, hogy az eredeti szép világossárga színét
megőrzött áru váljék belőle. A virágzatokat a legrövidebb kosányrésszel kell gyűjteni, nehogy
az úgyis felesleges, hosszú kocsányok még a megszárítást is hátráltassák . Tehát közvetlenül az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket a kocsányról lecsípni. A virágzatokat minél rövidebb
időn belül meg kell szárítani, mert ez a biztosítéka az eredeti világos színük meg őrzésének. A friss virágot nem szabad a gyűjtőzsákba erősen begyömö szölni, mert összezúzódik, s amikorra megszárad, már meg is barnul . A huzamosabb ideig zsákban vagy halomban tartott , befülledt virágokból sem lehet már szép, világos színű árura számítani. A szárításra tágas és jól bemelegedő padlásokat kell kiválasztani . A padlásteret jól ki kell használni, ezért célszerű egymás mellé ós egymás alá sűrűn kifeszített dróttal vagy zsineggel behálózni, s majd a virágzatot azokra felaggatni. így száríthatómeg a bodzavirág a legrövidebb idő alatt és
a legjobb minőségben. A padlás padozatára , valamint szárítókeretekre is lehetteríteni, de soha-
sem rétegesen, hanem a virágzatokat szétterülten egymás mellé helyezve. A virág akkor kellően száraz, ha a próbánál a vastagabb kocsányok is pattanva eltörhetők. Kb . 6 kg friss virágból lesz 1 kg száraz.
A drog (Sambuci flos) izzasztó glikozidát, rutint , kevés illó olajat, quercetint, nyálkát , cukrot, cseranyagot, gyantát , kolint, szambunigrin kéksavglikozidát, emulzinenzimet tartalmaz . Teája hűléses betegségekben használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító és enyhe hashajtó hatású . A bod zavirágtea sok embernek mindennapi reggeli vagy üdítőitala is,mert íze kellemes, még melegít is. A bodzavirág borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz. A bodzabogyót érett állapotban kell gyűjteni. Szintén fürtösen kell szedni és ugyancsak felaggatva megszárítani. Szárítható napon is ; nagyobb arányú gyűjtésnél pedig téglagyári szárítót célszerű igénybe venni. A bogyót „borsszárazra" kell szárítani, majd a kocsányokról lemorzsolni. A bogyókhoz hullott kocsánytöreket többszöri szátrostálással lehet eltávolítani.Kb . 5 kg fürtösen szedett friss bogyóból lesz 1 kg száraz, kocsányaitól megtisztított áru . A drog (Sambuci fructus v. bacca) gyümölcssavakat, C-, C -(I), és A-vitamint, cukrot, 3% cseranyagot, nyomokban
illóolajat, valamint antociánfestékeket tartalmaz . A friss bogyóból készült lekvárt, kipréselt nedvet vagy a száraz termésből készült teát enyhe hashajtóként, izzasztóként és vizelethajtóként használják. A bogyókból bort és pálinkát is készítenek. A bodzacserje levele (Symbuci folium) cseranyagot, gyantát , szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat, valamint A-pro- vitamint tartalmaz . Teáját reumás bántalmak ellen, továbbá
vizelethajtónak, izzasztónak, és lázcsillapítónak használják. Koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése