Összes oldalmegjelenítés

2013. szeptember 11., szerda

Bodza


 Fekete   bodza,   fái   bodza.   Sambucus   nigra. A    bodzafélék (Caprifoliaceae)    családjába   tartozó ,   mindenhol elterjedt, helyenként  nagy  állományban        termő  cserje vagy néha fa.
Levele  páratlanul szárnyasán  összetett, rendszerint 
5 levélből  áll. A   levélkék   hosszas   tojásdadok, 
kb.10 cm   hosszúak,   kihe­gyezettek,   fűrészes     fogúak.   Virágzata    az  ágak    végén    álló,  szét­-
terült,  dús  virágzatú   bogernyő. A   virágok aprók,  sárgásfehérek, jellemző , kellemes illatúak ;   május-júniusban  nyílnak. Ter­mése 6—8  mm     átmérőjű,     gömbölyű, feketéslila   színű,  lilás-vörös  vagy zöld   nedvű,   három     csontáru     bogyó.  íze   édes-sa­ vanykás . A   bodzának   üdén   nyíló virágzatát  és
az   érett  termését   kell gyűjteni.    A    bodzavirág       gyűjtését  és  megszárítását nagyon gondosan   kell   végezni, hogy  az  eredeti  szép  világossárga  színét
megőrzött   áru   váljék  belőle.  A   virágzatokat   a   legrövidebb  kosányrésszel   kell  gyűjteni,   nehogy    
az   úgyis   felesleges,    hosszú kocsányok  még   a  megszárítást  is  hátráltassák . Tehát   közvet­lenül az   elágazások   kezdeténél   kell   a   virágernyőket a  kocsányról lecsípni.  A virágzatokat   minél rövidebb
 időn belül meg kell szárítani,  mert   ez   a   biztosítéka  az   eredeti  világos  színük   meg­ őrzésének.  A   friss   virágot   nem   szabad   a   gyűjtőzsákba   erősen   begyömö­  szölni,   mert   összezúzódik,   s       amikorra   megszárad,   már   meg   is barnul .   A    huzamosabb        ideig   zsákban   vagy   halomban   tartott , befülledt     virágokból   sem   lehet    már    szép,   világos  színű   árura  számítani. A szárításra tágas  és jól bemelegedő padlásokat kell kiválasztani .   A   padlásteret   jól   ki   kell   használni,   ezért   célszerű   egymás mellé     ós   egymás     alá   sűrűn    kifeszített    dróttal  vagy  zsineggel behálózni,   s   majd   a   virágzatot   azokra felaggatni.   így száríthatómeg   a   bodzavirág  a legrövidebb   idő alatt  és  
a   legjobb   minőség­ben. A  padlás   padozatára ,  valamint  szárítókeretekre  is lehetteríteni,  de soha-
sem rétegesen,  hanem  a   virágzatokat   szétterülten egymás  mellé helyezve. A   virág   akkor  kellően   száraz,   ha   a   próbánál   a   vastagabb   kocsányok   is  pattanva      eltörhetők.      Kb .   6   kg  friss   virágból   lesz 1   kg   száraz.
 A   drog    (Sambuci flos)  izzasztó    glikozidát,   rutint ,   kevés   illó­ olajat, quercetint, nyálkát , cukrot, cseranyagot, gyantát , kolint, szambunigrin  kéksavglikozidát,  emulzinenzimet  tartalmaz . Teája  hűléses    betegségekben  használt  izzasztó,  vizelethajtó, köhögéscsillapító,  vértisztító  és enyhe hashajtó   hatású .   A   bod­ zavirágtea   sok   embernek   mindennapi   reggeli   vagy   üdítőitala   is,mert  íze kellemes,  még   melegít  is.  A   bodzavirág   borban áztatva annak      muskotályszerű   ízt  kölcsönöz.  A  bodzabogyót     érett   állapotban      kell   gyűjteni.    Szintén  fürtö­sen kell szedni és ugyancsak felaggatva  megszárítani.  Szárítható napon   is ;   nagyobb   arányú     gyűjtésnél   pedig     téglagyári   szárítót célszerű     igénybe     venni.  A    bogyót     „borsszárazra"       kell   szárítani,    majd    a  kocsányokról   lemorzsolni.   A   bogyókhoz   hullott   kocsánytöreket   többszöri szátrostálással   lehet   eltávolítani.Kb . 5  kg   fürtösen    szedett    friss bogyóból   lesz      1  kg  száraz,   kocsányaitól   megtisztított   áru .  A drog    (Sambuci      fructus    v.  bacca)   gyümölcssavakat,  C-, C -(I), és A-vitamint, cukrot,  3% cseranyagot, nyomokban
 illó­olajat,   valamint   antociánfestékeket   tartalmaz .   A   friss   bogyóból  készült     lekvárt,    kipréselt    nedvet     vagy    a  száraz    termésből     ké­szült   teát   enyhe   hashajtóként,   izzasztóként   és   vizelethajtóként használják.       A  bogyókból       bort   és  pálinkát     is   készítenek.  A    bodzacserje     levele    (Symbuci folium)       cseranyagot,       gyantát , szambucin-alkaloidát,   szambunigrin   kéksavat,   valamint   A-pro- vitamint      tartalmaz .     Teáját    reumás      bántalmak       ellen,   továbbá
vizelethajtónak,  izzasztónak, és   lázcsillapítónak  használják. Koszorúér-betegségben   szenvedők               időnkénti   légszomjának  csil­lapítására      is  ajánlják.             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése